#GoedeVraag Kan door tandsteen verwijderen schade optreden

We hebben allemaal weleens tandsteen. Tandsteen wordt verwijderd zodat je zelf je gebit goed kunt onderhouden. Op tandsteen kan zich namelijk tandplak vormen en ook weer nieuw tandsteen. Bij sommige mensen zit daardoor de ruimte tussen twee tanden of kiezen helemaal dicht. Door het tandsteen weg te halen, blijven tanden langer glad en kan je er met floss, stokers of ragers er beter tussen komen.

Waarom de mondhygiënist naar de sportschool moet

Tandsteen wordt verwijderd om geen schade aan je gebit te krijgen. Het voorkomt tandvleesontsteking waarbij kaakbot verdwijnt. Toch denken mensen tijdens de gebitsreiniging dat het glazuur of het tandvlees beschadigd raakt. Soms krijgen we zelfs de opmerking: “Het lijkt wel alsof je me de tanden eruit trekt.” Het is inderdaad even wennen als het heel grondig wordt verwijderd. Zeker als het tandsteen er al een poosje zit, kan het aardig wat power kosten om het er weer af te krijgen. Mondhygiënisten zijn dus niet voor niks vaak in de sportschool te vinden 😉 .

Experts in tandsteen verwijderen

Er zijn verschillende manieren om tandsteen te verwijderen. De methodes worden steeds tandvriendelijker. Want als we het te intensief, te vaak of op een verkeerde manier doen, kan er inderdaad schade optreden. Daarom hebben mondhygiënisten een vierjarige HBO opleiding gedaan om specifiek dit te leren. Zij leren om te gaan met scalers, curettes en ultrasoon apparatuur. Zij werken echt op de 0,1 millimeter nauwkeurig.

Grindpad

Mondhygiënisten werken vaak met handinstrumenten met hele dunne uiteindes. Hierdoor voelt het steeds minder grof aan, maar het geluid van tandsteen verwijderen, is helaas hetzelfde gebleven. Het geluid gaat rechtstreeks naar het oor. Het tandsteen verwijderen hoort dan aan alsof er iemand vlak naast je oor op een grindpad loopt. Het geluid alsof er iets kapot gaat.

Daar krijg je de rillingen van

Ook het ultrasone apparatuur en de afzuigers kunnen behoorlijk lawaai maken. Menig mondhygiënist loopt al met een gehoorbeschadiging rond. Ultrasoon betekent dat dat het geluid produceert dat zo hoog is dat het niet te horen is. Dus als het apparaat zonder contact met het gebit aanstaat, hoor je vrijwel niets. Geluid bestaat uit trilling en dit is precies wat je tanden reinigt. Vaak denkt men dat het een boortje is, maar het tandsteen wordt er alleen maar vanaf afgetrild. Zo gauw deze trilling de tand raakt, hoor je wel het geluid. Je mond fungeert dan eigenlijk als een klankkast en ook hier geldt dat het geluid rechtstreeks naar je oor gaat. Ook de werkeindes van deze apparatuur worden steeds fijner en kan er dus nauwkeuriger mee gewerkt worden.

Beter zo!

Gelukkig bestaat er tegenwoordig een nog vriendelijker apparaat. Een apparaat zonder dat hoge gegil en zonder geschraap. Het is nog tandvriendelijker. Onder hoge druk wordt daarbij een heel fijn poeder tegen de tanden geschoten. Hiermee verwijderen we plak en aanslag en verstoren we de groei van de biofilm. Daarna blijft er nog wel tandsteen over maar is het eenvoudiger en sneller te verwijderen. Apart polijsten is daarna niet meer nodig. Je gebit wordt vaak extra wit en glad. De meeste mensen vinden dit ‘lekker’ en prettig.

Tandenborstel kan meer schade geven

Door het tandsteen op tijd te verwijderen, is de behandeling aanzienlijk minder intensief. Dat is goed voor de gezondheid van je tandvlees en ook is het dan een stuk prettiger om in de stoel te liggen. Door het thuis goed bij te houden, vormt er zich ook minder tandsteen. Zo hoef je niet te vaak tandsteen te laten verwijderen en kan het op een veilige manier verwijderd worden. Denk er ook aan op thuis niet te fanatiek te keer te gaan. Want het klinkt misschien heel gek, maar een tandenborstel kan meer schade geven dan een professionele gebitsreiniging van een mondhygiënist.