In je eentje eten is eigenlijk helemaal niet leuk. Het is oersaai. Als je vaak in je eentje moet eten, schuilt het gevaar dat je op een gegeven moment niet goed meer eet. Soms zelfs bijna helemaal niet. Dit komt onder allerlei leeftijden voor. De scholier die niet ontbijt omdat de ouders al uit de deur zijn. De student die een zak chips ook een nuttige lunch vindt. De vrijgezel die doodmoe van werk komt en in slaap valt. De moeder met ‘empty nest’ en zichzelf niet belangrijk genoeg vindt. De oudere waarvan de partner al een poos overleden is en waarvan de kinderen te druk zijn.
Eten is iets heel persoonlijks. Smaken verschillen nu eenmaal. En waarmee ben je opgevoed? Zo eet de een voor ontbijt, lunch en avondeten rijst en de ander boterham met kaas en aardappelen, groente, vlees. Ook het tijdstip waarop je eet en hoe vaak je eet zegt iets over je leven en de tijd waarin je leeft. Zo was de term ‘grazen’ enkele jaren geleden in ons vak veelgehoord. De jeugd bleek niet meer vaste eetmomenten te hebben maar aan een stuk door kleine hapjes te nemen. Tegenwoordig zijn er termen als ‘superfood’, ‘fatshamen’ en ‘veggie’. Eten zegt iets over je identiteit.
Dat eten consequenties heeft voor je gezondheid, weten we allemaal wel. En toch krijgen we regelmatig verbaasde blikken als we over voeding beginnen. “Maar ik snoep helemaal niet.”, is een zin die regelmatig voorbij komt. Zodra we in de buurt komen van het onderwerp voeding, zien we sommige mensen aardig terug schrikken. Dat komt dus omdat het zo van jou is. Iemand mag daar niet zomaar aan zitten. Het is dus aan ons om te vertellen wat wij precies bedoelen met onze vragen rondom voeding.
In ons vak heeft voeding niet alleen maar te maken met snoepen of met gaatjes krijgen. Het heeft ook te maken met tandvleesontsteking, botverlies, tanderosie en zelfs met slijtage. Vaak wordt gedacht dat wij je wel even een dieet gaan voorschrijven zodat je gebitsproblemen kunt voorkomen. Dat is niet wat we doen. Ook hier ligt jouw wens centraal. We gaan niet jouw identiteit afnemen! We kunnen samen bekijken wat er wel en niet in jouw straatje ligt. Soms is het nodig om een diëtist in te schakelen. Ook hier zoeken we graag de samenwerking op om voor jou de beste oplossing te zoeken.
Ken je iemand die alleen eet? Je kunt diegene helpen om mee te komen eten. Stel hierbij de ander gerust door bijvoorbeeld aan te geven dat je niet verlangd dat de ander een enorm diner in elkaar knutselt. Je kunt diegene ook uitnodigen. Geef ook aan dat jij het gezellig zou vinden en wat dus je intentie is. Overleg met wat er op tafel komt te staan. Als je samen eet, eet je vaak precies goed. Door samen te eten, help je elkaar. En…je proeft van elkaars cultuur!