Waarom kan die vulling niet even tijdens de controle?

Waarom kan die vulling niet even tijdens de controle?

Stel…je gaat al jaren naar de tandarts voor de controle en soms kwam er nog even een vulling bij. Ineens moet je naar de mondhygiënist en voor die vullingen moet je een aparte afspraak maken. Hoe kan dat?

Net als de rest van de wereld staat de mondzorg niet stil in de ontwikkelingen. Binnen enkele tientallen jaren zijn we naar enorm veel extracties (trekken) en restauraties (vullen) gegaan naar preventie. Misschien ben je zelf nog naar de schooltandarts geweest en mis je nu tanden? Hoe anders is het dat je (klein)kinderen op spelende wijze kennis maken en leren tanden te poetsen en een laklaagje krijgen. Misschien heb je ook de komst van de elektrische tandenborstel meegemaakt en de overgang van grijze naar witte vullingen.

Mondzorg de Kleine Wetering gaat uiteraard mee in deze ontwikkelingen. Er zijn ook ontwikkelingen die aan de buitenkant super mooi lijken maar in werkelijkheid niet echt iets toevoegen. Bijvoorbeeld de laser. Een heel erg duur apparaat dat het tandvlees kan opknappen. Maar eigenlijk is het niet beter dan de minder moderne manier. Een manier waarop we intensief geschoold zijn en waar onze ervaring ligt. Een laser komt niet aan bod tijdens de studie. We zijn veel handiger met een tandsteenapparaat en handinstrumenten. Zo handig dat het zelfs prettig kan aanvoelen.

Waar we wel in mee gaan, zijn de ontwikkelingen van de witte vulling. De ene witte vulling is de ander niet. De een is sterker, dan ander mooier en weer een ander is makkelijker mee te werken. Bij iedereen bekijken we welke vulling het beste geschikt is. Dat kan per plekje verschillen: Is het voor in de mond of achterin? Zit het aan de buitenkant of aan de binnenkant? En zelfs binnen een vulling kunnen er verschillende materialen zijn gebruikt of je vulling zo lang mogelijk mee te laten gaan. Niet alleen het materiaal verandert maar ook de technieken. Onze tandartsen beheersen de allerlaatste technieken.

En voor jou komt dit allemaal perfect normaal over. Je hoort een boor en nog een boor en dan is het stil…een piepje…nog een piepje…nog weer een keer die boor…even klapperen met de tanden. En toch is het heel anders en is het een veel secuurder werkje geworden dan vroeger. Iets wat je dus niet ‘even tussendoor’ kunt doen.

Bovendien is het heel belangrijk dat je tandvlees eerst op orde is. Daarom ga je naar de mondhygienist. De mondhygiënist zorgt dat je tandvlees tijdens het vullen zo min mogelijk bloedt. Hierdoor hecht die vulling veel beter. Ook zorgt een mondhygiënist dat voor de controle de mond zo schoon is dat de tandarts veel beter kan zien of er gaatjes zijn. Het allermooiste is als de mondhygiënist die vulling heeft kunnen voorkomen!