Waarom naar de mondhygiënist?

De een is het al helemaal gewend en voor de ander is het nieuw. Bij ons in de praktijk gaat vrijwel iedereen naar de mondhygiënist. “Vroeger deed de tandarts dat.”, zeggen sommige patiënten. Dat is niet helemaal waar. We proberen je uit te leggen wat onze mondhygiënisten nu eigenlijk doen in onze praktijk.

Overlap

De mondhygiënist heeft een eigen vakgebied dat deels overlapt met die van de tandarts. De mondhygienist is HBO geschoold en heeft een stuk van de studie doorgebracht in dezelfde collegebank als de tandarts die de universiteit heeft doorlopen. Zo kunnen zowel de tandarts als de mondhygiënist boren, vullen, tandsteen verwijderen, de controle uitvoeren, verdoven en röntgenfoto’s maken.

Ieder zijn ding

De tandarts leert verder op het gebied van restaureren zoals uitbreide vullingen maken, kronen, bruggen en wortelkanaalbehandelingen. De mondhygiënist ontwikkelt zich verder op het gebied van tandvleesziekte, tandsteen verwijderen, communicatie en preventie. Voor goede mondzorg hebben ze elkaar nodig en jij dus ook.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat niet kapot is, hoef je ook niet te repareren. Waarschijnlijk wil je ook liever een heel gebit dat een kapot gebit. Liever geen gaatjes en liever geen tandvleesziekte. Het voorkomen van een ongezond gebit is het werk van de mondhygiënist. De mondhygiënist zorgt dat je helemaal op de hoogte bent hoe je je mond in optimale conditie kunt houden. Dit betekent dat je informatie ontvangt en tips over hoe je zelf je tanden kunt verzorgen. Natuurlijk hoort hier ook een professionele gebitsreiniging bij.

Zo zie je nog eens wat!

Na de gebitsreiniging en bij goed zelfonderhoud is je gebit veel beter te beoordelen. Gaatjes kunnen pas gezien worden als er geen tandplak meer in de weg zit. Ook kunnen vullingen veel beter goed vast blijven zitten als het tandvlees niet zo fors bloedt. Een gebitsreiniging zorgt dat je zelf je gebit weer goed kunt onderhouden zodat het niet gaat ontsteken en dus ook niet gaat bloeden. Ook kan er in een schoon gebit beter gezien worden welke kleur tanden je nu eigenlijk hebt. Stel je voor dat je ineens een hele gele kroon op je voortand zou krijgen terwijl je tanden van zichzelf zo mooi wit zijn!

Voor al je vragen

De mondhygiënist plant extra tijd in om al je vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld welke borstel je het beste kunt gebruiken of wat dat ene bruine streepje op die tand is. Je kunt je ook laten informeren over voeding en over andere leefstijlfactoren, zoals roken. Geen vraag is te gek! Zien we je snel?