Wanneer zetten we preventie in?

Waaraan denk jij ben het woord ‘preventie’? Preventie wordt steeds belangrijker binnen ons beroep en ook een beetje buiten ons vakgebied. Er is zelfs een Preventie Akkoord. Maar lang voordat Den Haag hier iets mee begon te doen, deden wij het al. Dit doen we op verschillende manieren. Om je uit te kunnen leggen hoe we dat doen, beschrijven we een aantal voorbeelden.

TROUWEN

Een jonge vrouw bezoekt ons omdat ze graat witte tanden wil. Bij navraag blijkt dat ze mooi op de foto wil komen. Ze gaat binnenkort namelijk trouwen! We vragen haar of er medisch misschien ondertussen iets is veranderd…misschien haar medicatie? Ze geeft aan dat ze met de conceptiepil is gestopt. We vragen voorzichtig of dit betekent dat er een kinderwens is. Ja, die heeft ze, nou en of! Het klinkt misschien gek, maar preventie kunnen we nu al gaan aanbieden. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven over smaakvoorkeuren die in de baarmoeder al ontstaan, het effect van roken en van mondhygiëne op de vruchtbaarheid. Als je er open voor staat, kunnen we jou, je eventuele partner en je toekomstige kindje al helpen voordat er sprake is van een zwangerschap.

ZWANGERSCHAP

Ook tijdens de zwangerschap gebeurt er van alles. Ook op dit moment helpen we je graag. Vrouwen die zwanger zijn, denken er regelmatig niet aan om ook nog naar de tandarts te gaan. Toch is dit voor ons een belangrijk moment om preventie aan te bieden. Zeker omdat je geen narigheid wilt beleven als je al heel ver in je zwangerschap bent of als je een pasgeborene in huis hebt. We wensen graag een zo rustig mogelijke periode en daarom voorkomen we problemen graag tijdens deze fase.

JONG GEZIN EN CARRIERE

Een jong gezin runnen is lang niet eenvoudig. Het is een ware sport. Vaak werken we er ook nog naast. In deze drukte vergeet je al snel jezelf. Je kinderen laat je sealen, krijgen tandenpoetsles en misschien wel een beugel. Maar jij dan? Ook jij blijft preventie nodig hebben en daarom kan je je rustig in onze stoel laten zakken voor een gebitsreiniging. Het gaat dan even alleen maar om jou. Misschien besef je je ineens dat je kinderen wel gezond eten maar dat jij al heel lang niet meer de tijd hebt genomen om van een maaltijd te genieten. We maken je bewust van je leefstijl en geven tips als je deze zo gezond mogelijk zou willen maken.

PREVENTIE IS ALTIJD NODIG

Hoe ouder je wordt, hoe uitdagender preventie is. Preventie is niet alleen maar een gezond gebit gezond houden. Ook beginnende problemen en zelfs bij forse problemen is er altijd preventie nodig. Zelfs als je al je tanden verliest, is er preventie nodig. Een kunstgebit vergt nu eenmaal ook onderhoud. Bovendien is er nog steeds sprake van een tong, een gehemelte en andere zachte weefsels. Of misschien zijn er implantaten die zorg nodig hebben? Maar het mooiste is natuurlijk als we ons werk zo goed hebben gedaan dat je op hoge leeftijd nog steeds je eigen mooie tanden hebt!